Varför inga parabener, ftalater, sulfater eller triklosan?

När Biorepublics masker började utvecklas var det efter inspiration som grundarna fått under resor i Asien, där fanns sheetmasks överallt och i många olika typer av utföranden. Något som nästan alltid följde på köpet var dock olika typer av gifter som de inte alls tyckte hörde hemma i en produkt som ska behandla kroppens största organ; huden. Deras idé var att skapa en produkt som var så snäll som möjligt i alla steg och fortfarande så effektiv som möjligt. Det finns mycket att hämta från vår natur och där finns alla huvudingredienser till våra masker. Själva maskerna är också tillverkade av biocellulosa, en typ av växtceller som alltså gör att maskerna är helt biologiskt nedbrytbara. 
Kort om parabener, ftalater, sulfater och triklosan: 
Parabener: Man har under lång tid använt parabener i både läkemedel och livsmedel för att konservera och säkerställa att mat och medicin inte blir förorenade med skadliga bakterier. Det finns undersökningar som pekar på ett sammanhang mellan kända, hormonstörande ämnen, det finns också misstankar om att parabener kan vara allergiframkallande. I och med dessa rapporter började man leta efter ersättningar. Det har dock ännu inte bevisats huruvida parabener är så farliga som man tror eller ej. (jag tänker better safe than sorry!)
Ftalater: Ftalater är en grupp ämnen som kan användas för att göra plaster och gummi mjuka och smidiga. Alla ftalater är inte skadliga, men vissa ftalater är misstänkt hormonstörande. Några ftalater misstänks vara så skadliga att de är förbjudna i alla leksaker och barnavårdsartiklar och en del är förbjudna i sådana leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen.
Sulfater: Sulfater är en ester från sulfursyra som ofta hittas först av ingredienserna på t.ex. schampo och de heter då Sodium Laureth Sulfate och Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Sulfater är en fettlösande ingrediens som minskar vattnets ytspänning och gör att det lättare går sönder, vilket i sin tur ger löddret på till exempel en tvål. Den största oron när det kommer till sulfater är att de tar bort naturliga oljor vilket leder till torrhet och att hudens egen talgproduktion (fettproduktion) rubbas ur balans när de naturliga oljorna tvättas bort.
Triklosan: Triklosan är en ingrediens i många konsumentprodukter avsedda att minska eller förhindra bakteriell spridning. Några kortsiktiga djurstudier har visat att exponering för höga doser av triklosan är förknippad med en minskning av halterna av vissa sköldkörtelhormoner. Men man vet inte betydelsen av dessa resultat för människors hälsa. Andra studier har visat möjligheten att exponering för triklosan bidrar till att göra bakterier resistenta mot antibiotika. Det finns dock inte tillräcklig information tillgänglig för att bedöma risknivån för triklosan för utveckling av antibiotikaresistens.
Även om det bara handlar om misstankar i vissa fall så tycker inte vi att det känns bra att använda något potentiellt skadligt för oss själva eller miljön som hudvård. Inga djurförsök -och inga människoförsök heller! Väl beprövade, rena ingredienser är det som hör hemma i våra älskade ansikten -inget annat! #angelface.
/Annie

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras